Čakať nečakané?

Spýtali sme sa riaditeľa CampFestu, Števa Beňu, ako vznikla téma minuloročného CampFestu „Čakať nečakané“.
ZDIEĽAŤ
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on reddit
Lucia Šmelíková
Napísala: Lucia Šmelíková
 

Spýtali sme sa riaditeľa CampFestu, Števa Beňu, ako vznikla

téma minuloročného CampFestu „Čakať nečakané“.

 

CampFest každoročne nesie hlavnú tému, ktorá pretkáva celý program festivalu, upútava pozornosť CampFesťákov, ale zároveň obsahuje kľúčovú myšlienku, výzvu pre každodenný praktický život po CampFeste. Povedz nám, kto túto tému vymýšľa?

Campfest vždy pripravuje viacero tímov na rôznych úrovniach. Jeden tím rieši praktické veci, voláme ho realizačný tím. To sú ľudia, ktorí priamo na CampFeste realizujú jednotlivé úkony. S ďalším špeciálnym tímom, ktorý voláme poradný tím, sa radíme o dôležitých veciach, duchovnom smerovaní, o témach, o rečníkoch. Veľakrát sú priamo z tohto tímu rečníci hlavných tém a seminárov, čiže títo ľudia zároveň priamo slúžia. V tomto tíme je našou hlavnou úlohou určiť tému, o čom budeme rozprávať, možno aj vymyslieť názov témy a čo má obsahovať.

 

 

Ako to vymýšľanie konkrétne vyzerá?

Tento posledný rok sme sa rozhodli pre tému „čakať nečakané“. A ten vývoj bol špeciálny. Stretli sme sa niekedy v januári. Vždy to prebieha tak, že sa nás tam stretne okolo 20 ľudí, úplne naprieč celým Slovenskom od Michaloviec po Bratislavu, od Komárna po Žilinu a Dolný Kubín a naprieč rôznymi cirkvami, sú tam worship lídri, rečníci, pastori, vedúci mládeží za jednotlivé cirkvi. Nie je to politická funkcia, ale skôr ľudia, ktorí chodia na CampFest, majú k nemu blízko, sme dobrí priatelia. A zároveň, keď prizývame ďalších, vždy pozeráme aj na to, aby to bolo pestré, aby sme mali zastúpenie naozaj zo širokého spektra ako regionálne, tak aj denominačne. Sú tam ľudia, ktorí sú s nami 22 rokov, a sú tam ľudia, ktorých sme prizvali nových tohto roku, ale zároveň boli pri CampFeste v nejakom tíme zapojení už že roky predtým.

 

Prečo téma „Čakať nečakané“? Ako ste k tomu prišli? Kde čerpáte nápady?

Tá téma „čakať nečakané“ vyšla úplne… Ten príbeh je zaujímavý. Keď končil minuloročný CampFest, niekto vyrobil pozvánku s textom: „Príď na CampFest v roku 2020, čakáme ťa!“ Do toho jeden človek vraví že: „To by mohla byť aj téma, to je dobré, že čakáme ťa, že čakáme na Pána Ježiša nech tu príde a nech robí svoje…“ Do toho sme sa začali modliť, rozmýšľať, rozprávať. Ale v podstate sme prišli na to, že potrebujeme rozprávať nielen o čakaní Božej prítomnosti, ale o viacerých dôležitých aspektoch.

 

 

Akých napríklad?

Nejakým spôsobom sme došli k tomu, že Pán Boh je stále pripravený robiť veci, len my to niekedy zabúdame očakávať, čakať, veriť tomu, spoliehať sa. A keď čakáme, že niečo Pán Boh urobí, tak väčšinou čakáme, že to urobí nejakým takým spôsobom, ako to sme videli na videu, alebo čítali v nejakej knihe, alebo ako sa to deje v Amerike. Lebo všetko tak ako sa deje v Amerike potom príde neskôr aj tu. Ale v Božom kráľovstve je to asi inak. Božie slovo nás vyzýva veriť, že keď Pán Boh niečo robí, pravdepodobne to bude inak ako by si to predstavil človek. A potrebujeme mu ako keby dať jeho možnosti. Čiže sme sa hrali ďalej s tou témou a videli sme tiež potrebu hovoriť o tom, že aj Pán Boh čaká. Že Pán Boh čaká, kedy prídeme k nemu, že on túži. A zároveň že nečakal, kým prídeme k nemu, ale že aj napriek tomu, že si nebol istý, či človek príjme, či nie, položil za človeka svoj život. A nečakal, ale pripravil pre nás tento svet. A možno vedel, že ľudstvo dopadne tak, ako dopadne, že bude veľmi málo tých, čo ho uctievajú, ale nečakal a pripravil úžasné stvorenie pre nás a pripravil plán spásy.

 

To vyzerá ako päť tém v jednej. Je každá CampFestová téma taká mnohovýznamová, ako táto?

Naozaj tá téma prechádza širokým spektrom, pretože na CampFest prichádzajú rôzni ľudia, od hľadajúcich ľudí, cez tých, ktorí sa nejak zaujímajú, o čom je vlastne to kresťanstvo, cez ľudí, ktorí tam prichádzajú 10 rokov a sú niekde zakotvení v nejakej cirkvi a len potrebujú možno zase po nejakom čase rozhýbať. A možno sú tam ľudia, ktorí potrebujú byť len povzbudení, aby vytrvali ďalej.

 

 

Čo pre teba osobne znamená spolupráca s poradným tímom? V čom je podľa teba najväčší prínos tohto tímu?

Veľa sa radíme, rozprávame, rozmýšľame, a vždy z toho vyjde niečo super. A ja sa veľmi teším, že to nie je o tom, že nejaký jeden človek vymyslí tému, ale že naozaj to prejde takou jednotou, preosieva sa to. A veľakrát nás ten poradný tím usmerní, že „do týchto vecí nechoďme, toto je nebezpečné, to by nás mohlo vyrušiť, to by mohol byť problém v tejto cirkvi alebo v tejto.“ Čiže je to veľmi dobrý dôležitý prvok pre nás. A hlavne strašne super čas, kedy sa stretneme na jeden deň a vystískame sa tam všetci, máme sa radi, zažívame kopec srandy, objednáme pizzu, zdieľame sa, kto čo prežíva. A to je naozaj zážitok, to stojí za to.

 

Ako ste na tom tento rok? Vieš už povedať, aká bude téma CampFestu 2021?

To ešte neviem. V pondelok sme mali stretnutie s poradným tímom a veľa sme rozmýšľali a spoločne hľadali, čo by malo tento rok na CampFeste zaznieť ako hlavné posolstvo. Bol to výborný čas modlitieb a zdieľania, vyplynulo nám z toho množstvo dobrých námetov, ale ešte ich potrebujeme učesať a dobre vystihnúť. Zdá sa nám, že by bolo dobre ešte ostať pri nečakanom. Verím že čoskoro to predstavíme bližšie.

 

Tak sa na to tešíme a ďakujeme za rozhovor.

 

ĎALŠIE ČLÁNKY

Obsah článku

Napíš nám

Ak si bol nejakým spôsobom oslovený Pánom Bohom prostredníctvom CampFestu, napíš nám aj ostatným svedectvo na povzbudenie.