Areál CampFestu opäť zaplavili ľudia. Tentoraz už dvadsiaty prvý krát.

Ranč Kráľova Lehota – jeden z najväčších kresťanských festivalov v strednej Európe tento rok privítal 6 337 účastníkov. Usporiadatelia hneď na úvod vysvetľujú: „Nie sme len festival. Nejde nám len o zábavu, ale predovšetkým o to, aby sme sa spolu modlili za zmeny v našich životoch, ale aj v našich krajinách a celých národoch.“ Preto podľa nich nejde primárne o to, čo sa bude diať na akcii, ale po nej. „Dôsledky spoločných modlitieb a následná premena našich krajín. O to tu ide,“ – povedal Štefan Beňa, riaditeľ CampFestu.
ZDIEĽAŤ
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on reddit
Napísala: Anička Vrhelová

Na festival s tohtoročným podtitulom „Krok vpred“ v Kráľovej Lehote, ležiacej asi 30 kilometrov od Liptovského Mikuláša, prichádzajú predovšetkým mladí účastníci, ale na svoje si prídu aj rodiny s deťmi. Prítomní dospelí veriaci väčšinou žijú jedným spoločným snom. „Ide nám o prebudenie nášho národa. Aby ľuďom spadli klapky z očí a v tomto aby v tomto rýchlom, zaneprázdnenom a stále nestíhajúcom svete ožili. Možno sa konečne raz nadýchli,“ – vysvetľuje jeden z účinkujúcich Ján Buc, ktorý je zároveň katolíckym kňazom.

Jedinečnosť tohto festivalu tkvie v samotnej prítomnosti veriacich z rôznych cirkví a denominácií. „Sme tu všetci spolu a snažíme sa prelamovať ľady, ktoré minulosť priniesla medzi protestantmi a katolíkmi,“ – povedal Miloš Paštrnák, jeden z prvých zakladateľov tohto podujatia. „To rozdelenie je v nás hlboko zakorenené. Naše úsilie o jednotu je ale vidieť, a tak by sa skoro zdalo, že deti našich detí už budú žiť prirodzene vedľa seba a dokonca aj ťahať za jeden povraz,“ – usmieva sa päťdesiatpäť ročný otec rodiny, ktorý už má 8 vnúčat.

„Festival“ ponúka množstvo koncertov zahraničných aj slovenských kapiel, prednášok, seminárov, ale aj osobné poradenstvo pre duchovný a duševný rozvoj jednotlivca. „Prichádzajú za nami ľudia, ktorí riešia rôzne životné situácie. Zveria sa nám s ťažkosťami a my sa im snažíme adekvátne pomôcť.“ Poradcovia sa za záujemcov väčšinou aj modlia, ale keďže si pre radu občas prichádzajú aj neveriaci návštevníci festivalu, nie je to podmienkou.

Zázemie pre CampFest pomáha stavať 200 dobrovoľníkov, ktorí na Ranč do Kráľovej Lehoty prichádzajú už o päť dní skôr. Spoločne s organizačným tímom cez deň pracujú a večer majú vlastný program. Tento dobrovoľnícky program sa nazýva Danielova generácia – podľa starozákonného proroka Daniela, od ktorého sa títo mladí môžu učiť slúžiť, ale hlavne dôverovať Bohu. Niektorí tento spoločný dobrovoľnícky čas dokonca považujú za lepší ako samotný CampFest.

Anička Vrhelová

ĎALŠIE ČLÁNKY

Obsah článku

Napíš nám

Ak si bol nejakým spôsobom oslovený Pánom Bohom prostredníctvom CampFestu, napíš nám aj ostatným svedectvo na povzbudenie.